Wat is de invloed van je omgeving op je eetgedrag?

Overgewicht heeft meerdere factoren, de oplossing ook!

In 2018 zijn er doelen gesteld om het overgewicht in Nederland van 50% naar 38% te laten dalen in 2040. Echter is er nog geen daling geconcludeerd.

(Over)gewicht is niet per definitie een indicator voor gezondheidsrisico’s. Voornamelijk is het de plek waar je overtollige hoeveelheid lichaamsvet opslaat wat voor problemen kan zorgen. Dit vet wordt visceraal vet genoemd wat zich diep in de buikholte bevindt.

Vaker horen we dat overgewicht gebrek aan kennis is. Dit kan kloppen maar toch krijgen we regelmatig te horen dat het mensen wel eens of vaker gelukt is om af te vallen. Weten is echter niet hetzelfde als blijven doen.

Afvallen is fysiologisch gezien vrij simpel: Als je meer energie gebruikt dan dat er aan energie binnenkomt dan val je af. Dit geldt voor iedereen. Dat het theoretisch makkelijk is gesteld wil niet zeggen dat het in praktijk makkelijk uit te voeren is.

Hyperconsumptie:
We hebben een maatschappij gecreëerd van hyperconsumptie. Altijd en overal is er eten en drinken voorhanden en we worden constant in verleiding gebracht om tot consumptie over te gaan. Thuis bezorgd, op bezoek bij vrienden en ga zo maar even door..

Massaproductie van voedingsmiddelen stelt fabrikanten in gelegenheid om tegen lage kost, zeer aantrekkelijke voeding te produceren met een hoge energiedichtheid. Oftewijl: meer energie (kcal) voor minder geld.

Gebrek aan cognitieve brandbreedte:
Naast hyperconsumptie is er een ander belangrijk aspect: sociale ongelijkheid. Als je hier dagelijks mee bezig bent dan is je ‘gezonde leefstijl’ niet je belangrijkste prioriteit. Je hebt er dan geen mentale brandbreedte voor. Wij zoeken graag naar de balans!

Overgewicht komt meer voor bij mensen met een lage sociaal-economische status. Om deze mensen te helpen hun gezondheid te verbeteren, moet er meer aandacht worden besteed aan de sociale ongelijkheid. Dat gaat over vitaliteit.