Overeten

OVERETEN

Klinkt bekend? Waarschijnlijk wel. Overeten is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Dit is ook niet gek want je brein moet dagelijks zo vaak keuzes maken. Door al deze keuzes geeft je brein signalen dat je wilt gaan eten. We noemen dit het ‘’beslissingsproces’’.

Het allerbelangrijkste voordat je aan een gezonde leefstijl gaat beginnen is het voor jezelf in kaart brengen wat je nou echt graag wilt en hoe je dit gaat aanpakken. Oftewel; wens vs plan. Wat wil je? En wat ga je hieraan doen?

Overeten is een ‘’probleem’’ dat altijd terug zal komen gedurende de weg naar het behalen van je doelstellingen. Belangrijk dat je leert omgaan met deze situaties. Je moet het niet zien als falen. Want achteraf ben jij zelf degene die op het moment van overeten die keuze maakt. Je staat er dus op dat moment zelf achter. Het is de kunst dat je achteraf van overeten geen spijt krijgt van de keuzes die je gemaakt hebt. Ervaar je wel spijt? Leer hier dan van de volgende keer dat je in deze situatie terecht komt!

Als de doelstellingen echt zo belangrijk voor je zijn dan dat jij zegt dan is er nooit een finishlijn. Je moet je leefstijl aanpassen op de manier zodat jij het vol gaat houden. Er zal ALTIJD wel weer een situatie op je pad komen waar je een slippertje gaat maken. Niet erg, als je daarna maar niet opgeeft!

Hoe pak je dit nou aan? Ga in de praktijk kijken wat bij je past. We sporten allemaal graag, maar waar voel jij jezelf het prettigst bij? Krachttraining, een teamsport etc.? Stel je zelf de vragen of je jezelf dit volgende maand nog ziet doen, volgend jaar? Over 5 jaar? De rest van je leven? Als dit zo is dan zit je op de goede weg. Doe dit precies hetzelfde met je dagelijkse voeding. Ga opzoek naar productkeuzes zodat jij het op de langere termijn weet vol te houden. Zo ga jij je resultaat en doelstellingen behalen!

 

OPLOSSINGEN:

Eetpatroon:
Je eetpatroon aanpassen is het allerbelangrijkst om overeten tegen te gaan. Mensen zijn gewoontedieren. Als jij jezelf iets aanwend gaat je lichaam zich daarop aanpassen. De vraag is nu: wat wil jij je lichaam aanwennen? Wil jij daadwerkelijk veranderingen maken aan je lichaam dan is dit mogelijk zolang jij er maar achter staat. De weg ernaar toe zal niet altijd even makkelijk zijn maar het is zeker mogelijk. Je kunt hier dus op trainen. Eerst bepalen hoeveel en wat je graag wilt eten en vervolgens in de praktijk aan de slag gaan wat het beste aansluit op jouw lichaam. Welke tijden eet je graag? Het voedselvolume van een maaltijd, wat voor productkeuzes etc. Wanneer jij jezelf een structuur aanwent zal je merken dat je lichaam op zowel fysieke- als mentale wijze flink vooruit zal gaan. Je zult je stukken fitter, energieker, krachtiger etc. gaan voelen. Een goede reden om hier eens wat tijd aan te besteden!

Het eten van je weg zetten:
Onderzoek toont aan dat wanneer je je eten in zicht hebt je 6x zoveel gaat eten. Nootjes op de tafel thuis, koekjes op je bureau op het werk, en ga zo maar door. Wanneer er eten dicht bij je in zicht is toont onderzoek aan dat je 3x zoveel gaat eten. Een kleine aanpassing van het eten op je bureau laten staan of het in de la liggen gaat al voor veel verschil zorgen. Puur doordat je brein geconfronteerd wordt met de signalen van eten. Zonder dat je zelf wilt zal je toch gaan eten. Zorg er dus voor dat op de plekken waar je veel tijd spendeert dat je zo min mogelijk eten in zicht hebt. In ieder geval geen producten die je liever niet binnen krijgt.

Productkeuzes
Zorg dat je productkeuzes pakt die voor een verzadigd gevoel geven. Je kunt hierbij het best aan de producten denken die je gebruikt tijdens een bulkperiode (aankomen).

Clean plate effect:
Onderzoek toont aan dat hoeveel je opschept, je dit daadwerkelijk helemaal op eet. Zorg ervoor dat je de juiste aantal grammen opschept van je macronutriënten eisen.

Frequentie:
Hoe vaker je eet, hoe eerder je gaat overeten. Ben jij gewend om dagelijks maar te blijven eten, is je brein dagelijks op zoek naar eten. Wen jezelf een structuur aan met minder maaltijden door de dag heen. Je zult merken dat je lichaam minder vaak behoefte heeft aan eten. Een volgend voordeel van minder maaltijden is dat je per maaltijd meer macro’s te besteden hebt. Je kunt dus een groot, lekker bord voor bereiden per maaltijd. Voeding kan heel leuk, maar vooral lekker zijn!

Structuur:
Iedere keer hetzelfde eten zorgt voor meer verzadiging. Dus stel je hebt aardappelen, broccoli, kip en bonen als diner. Op volgorde eten: eerst de aardappelen, dan de broccoli, dan de bonen en als laatste de kip zal zorgen voor een verzadig gevoel. Ook een structuur in de momenten dat je eet zorgt voor minder kans op overeten.

Honger?
Heb je daadwerkelijk honger? Is het fysieke honger? Meer lust? Belangrijk dat je dit voor jezelf gaat realiseren. Vaak wordt er gedacht dat je fysiek honger hebt. Realiteit is dat er mentaal vaak iets niet goed zit.

Alles of niets mindset
-Als je je band lek rijdt; steek je de rest dan ook lek?
-Als je een kras op je auto krijgt, kras je hem dan maar kapot?
-Als je een deuk in je iPhone krijgt, smijt je hem dan maar tegen een muur aan?

De punten hierboven klinken overdreven, toch?

Toch is deze mindset een veel voorkomend probleem voor vele:
Je bent bezig met een voedingsschema wat voor een X periode goed gaat. Vervolgens zit er een dag tussen dat je een keer afwijkt van je schema en vanaf dat moment pak je nog meer ongezonde producten of eet je nog meer dan dat toegestaan is.

Iedereen maakt wel eens een verkeerde keuze. Niet erg als dit niet zo vaak voor komt en je het vervolgens niet nog erger voor jezelf maakt.

Nogmaals is het geen race, er is geen finish line!