Maken koolhydraten je dik?

Het antwoord is nee…

Wat is dan de reden dat je toch afvalt door koolhydraatarm te eten?

In eerste instantie verlies je veel vocht.

Gemiddeld bevat een menselijk lichaam 400 tot 500 gram glycogeen. Koolhydraten worden opgeslagen als glycogeen in je spieren en lever. Iedere gram glycogeen is verbonden met 3 tot 4 gram water.

Wanneer jij je koolhydraatinname beperkt, zal het lichaam de glycogeenvoorraden aanspreken en die zullen in de eerste dagen flink dalen. Het water dat gebonden is aan deze koolhydraten verlaat je lichaam ook, waardoor je een gewichtsreductie meemaakt.

Low carb diëten lijken in eerste instantie effectiever dan andere diëten door het vertekende beeld van vochtverlies. Gemiddeld na een jaar is er echter geen relevant verschil met andere vormen van calorierestrictie.

En de ‘vetverbrandingsstand’ dan?

Dat je lichaam meer vetten verbrandt, betekent niet dat je automatisch ook daadwerkelijk meer kilocalorieën verbrandt. 

Je kunt veel vet verbranden (vet als brandstof), zonder daadwerkelijk een verschil in je vetopslag (verlies van vetmassa) te realiseren.

Je kunt in verhouding weinig vet verbranden, maar toch je hoeveelheid lichaamsvet verlagen. Het eerste is vooral afhankelijk van wat je erin stopt (energiebron), het tweede is voornamelijk afhankelijk van hoeveel je erin stopt (energiebalans).

De energiebalans is leidend

Doordat jij je koolhydraatinname verlaagt, verlaag je ook de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt. Je creëert met een koolhydraatarm voedingspatroon simpelweg een calorietekort.

Verschillende studies laten zien dat je effectief lichaamsvet kan verliezen met een voedingspatroon dat weinig koolhydraten of weinig vetten bevat. Onderaan de streep is er echter geen verschil bij eenzelfde hoeveelheid calorieën en eiwitten.

Een koolhydraatarm voedingspatroon heeft ook geen magische uitwerking op je energiegebruik en realiseert niet meer verlies van lichaamsvet door lagere glucosewaarden of insulinepieken.